Plukk opp dritten etter dere!

Kvinne med hund på stranda

Et par Converse

Det har vært veldig mye i media i det siste om hvor skadelig plastikk er for miljøet, og de fleste av oss har sett bilder av store opphopinger av plastikk i havene. Plastikk er jo veldig problematisk,

siden det tar veldig lang tid før det brytes ned i naturen, og når den brytes ned, blir plastikken til partikler som er skadelige for fisk og andre dyr. Det har derfor blitt foreslått av enkelte at man ikke skal plukke opp hundebæsjen med plastposer, siden plastposer er mye verre for miljøet enn hundebæsj.

Det kan nok stemme at hundebæsj brytes lett ned i naturen, og man har ikke store opphopinger av hundebæsj på strender og andre steder langs kysten, men det er jo ikke akkurat lekkert å se hundebæsjer overalt der man går. Det er også forbundet med smittefare i forhold til ormer og andre parasitter. Det er lite som er så kjedelig som å måtte vaske hundedritt av sko og klær etter at man har vært ute, og lukta sitter i lenge. Heldigvis har de lekre converse til lav pris hos Footway, hvis skoene skulle bli helt ødelagt.

Det er selvfølgelig forskjell på å la hundebæsjen ligge hvis hunden springer ut i buskaset i skogen for å gjøre sitt, enn i gresset i parken der barn leker, og jeg har lite til overs for de som lar dritten ligge på fortauet. Men, det verste man ser er de som plukker opp dritten i en plastpose, og så kaster plastposen i naturen.

En løsning på plastproblemet

Fokuset på plast som problem har blitt veldig stort, og det er en ting mange glemmer. Plastikken i seg selv er egentlig ikke et problem så lenge den havner på en kontrollert søppeldynge eller blir resirkulert. Som materiale er det veldig miljøvennlig, og man kan produsere 44 plastposer med det samme klima-avtrykket som bare en enkelt papirpose. Man må også bruke en keramikk-kopp flere hundre ganger, og vaske den i bare vann, før den er mer miljøvennlig en engangskopper i plast.

Søppeldynge full av plast

Det viktigste må jo da være å få kontroll på hvor plasten havner, og å lære folk at plast ikke hører hjemme i naturen. Det kan også være greit å øke bevisstheten på at avfall må sorteres forskjellig, slik at papir, plast og organisk materiale havner i forskjellige dunker.

Siden hundedritten er organisk, burde man kanskje bruke nedbrytbare hundeposer av organisk materiale. Det finnes jo mange forskjellige typer å velge i her, og myndighetene burde sørge for at det settes opp egne bossbøtter som er reservert for hundedritt og organisk materiale i parker og steder der mange med hund ferdes. Dette har jeg sett i både Tyskland og Nederland, og Norge kan da ikke være noe dårligere på dette punktet. Så, plukk opp dritten etter dere, men gjør det med poser som kan brytes ned sammen med hundedritten, så blir alle fornøyde.