Plasten – vår største miljøfiende

Det er vel neppe noen som ikke har fått med seg hvilken stor miljøtrussel plasten har vist seg å være. Svimlende 6,5 millioner tonn søppel havner i verdens havet hvert år, og av dette er 70-80 % plast. Det vil si at ca 15 tonn plast havner i havet HVERT ENESTE MINUTT!! Med tanke på at plast ikke løses opp, er det enkelt å forstå at dette er grusomme tall. Vi har faktisk kommet dit at det er mer plast enn fisk i havet.

Ikke sjelden ser vi bilder i nettavisene av hvaler, fisker og fugler som har dødd fordi de har spist for mye plast. Magesekkene deres er stappfulle av plastbiter.

Noe må gjøres – og det haster. Likevel tenker mange: «Ja, men lille meg kan ikke redde verden». Nei, det er sant. Én person alene kan ikke redde verden – men alle kan gjøre litt. For blir ikke noe gjort, vil til slutt alt livet i havet dø ut.

Kaster du noen gang for eksempel q-tips i toalettet? Da må du slutte med det øyeblikkelig. Og ikke bare fordi de kan tette kloakken. Disse små skurkene skylles direkte ut i havet, og kan da potensielt havne rett i magen på en torsk. Og vi regner med at du heller ikke ønsker q-tips til middag?

Vi må alle bli flinkere til å sortere plast og kaste den i plastavfall. Har du vært på Byggmax og kjøpt materialer, så pass på å sortere plastemballasjen slik at det kan gå til gjenvinning. Har du vært på stranda og nytt en kald brus fra plastflaske, ta med deg flasken når du går, og pant den. Ikke la den ligge igjen på bakken fordi du tenker at «pytt, den lille saken der gjør da ingen skade». For hvordan vil verden se ut om alle skulle tenke sånn?

For å forstå hvor ille det står til når det gjelder plastforurensingen, anbefaler vi deg å ta en tur langs strandlinja. Ta med deg en søppelsekk eller fire og begynn å plukke. Du vil ikke tro hvor fort du klarer å fylle opp en sekk med plast. Og du vil bli overrasket over hva folk slenger fra seg i naturen. Fiskegarn er en gjenganger langs strandlinjen, og disse er en alvorlig trussel for fugler og dyr som kan sette seg fast i nettet og sulte i hjel.

Det er selvfølgelig ikke bare strandlinja som trengs å ryddes i. Overalt i naturen finner vi plast og annet søppel, og derfor ønsker vi at flest mulig skal brette opp ermene og gjøre Norge og verden til et bedre sted for både mennesker og dyr.

Ønsker du å vite enda mer anbefaler vi deg å gå inn på Ryddeportalen, hvor du kan finne ut hvor det er pågående ryddeaksjoner, registrere forsøplede områder, adoptere en strand og masse, masse mer.