Frukt og grønnsaker i dagligvarebutikken – miljøvennlige valg

For de aller fleste av oss er frukt og grønnsaker noe vi kjøper i dagligvarebutikken. Selvfølgelig er det noen få som er heldige og kan dyrke mye frukt og grønnsaker på egen hånd, men med Norges klima hører det til unntakene. Frukt og grønnsaker som transporteres langt har, sammen med emballasje, fått mye oppmerksomhet. Det finnes nå også enkelte butikker som selger varer uten emballasje. Men hva er det beste valget for klimaet, når du kjøper frukt og grønnsaker i butikken?

Bør vi kjøpe kortreist mat?

Det finnes mange grunner til å kjøpe kortreist mat, både frukt, grønnsaker og andre råvarer. Den økende populariteten til kortreist mat, gjør noen urolige for at vi fjerner for mye matjord rundt de store byene. Det blir vanskelig å velge kortreist mat, hvis det ikke finnes noen mulighet å dyrke denne maten rundt byene. Spørsmålet er er derimot om kortreist mat er den eneste løsningen. Må vi virkelig kle oss ut med parykker og solbriller for å tørre å kjøpe tomater fra Nederland eller jordbær fra Spania?

I mange tilfeller er kortreist mat selvfølgelig bra. Hvis du har mulighet til å kjøpe gulrøtter, poteter og lignende som er dyrket i Norge, er det et bra valg. Samtidig må du huske på at for eksempel tomater dyrket i Norge kan ha et stort klimaavtrykk, når vi regner med både transport og energi til oppvarming. Derfor kan faktisk frukt og grønnsaker dyrket i varmere land være et bedre valg.

Emballasje og plastikk

Unødvendig emballasje er et annet hett tema i debatten om frukt og grønnsaker som vi kjøper i butikken. Det finnes selvfølgelig eksempler på fullstendig unødvendig emballasje, men samtidig er det få produsenter som legger til ekstra emballasje uten at den har noen funksjon.

  • I mange tilfeller kan plastikktrau og lignende byttes ut mot papir. Det kan være en bra løsning der det er mulig. Materialer som kan gjenbrukes eller er fornybare er alltid å foretrekke.
  • Frukt og grønnsaker som er pakket inn i plastikk kan i mange tilfeller få bedre holdbarhet, sammenlignet med frukt som ikke er pakket inn. Det betyr at noe bruk av plastikk, eller materialer som kan erstatte plastikk, kan være positivt. Husk at frukt som kastes har forårsaket utslipp av ulike typer i forbindelse med produksjonen.
  • Samtidig finnes det mange eksempler på frukt og grønnsaker som ikke trenger en ekstra pose rundt seg. Her har vi som forbrukere et tungt ansvar, det er vi som ofte tar en ekstra plastikkpose rundt en eksisterende pakning eller frukt som egentlig ikke trenger det.

Oppsummert er det ikke alltid så enkelt som å kjøpe kortreiste grønnsaker uten plastikk. Det er lurt å prøve å tenke over det totale klimaavtrykket til det du kjøper.