Føler du på flyskam?

Hvert år kåres «årets nyord» i det norske språk, og det er mye som tyder på at flyskam går helt til topps i 2019. Hvis du føler på flyskam, er du ikke alene – i alle fall ikke om vi skal tro på nyhetene. Og det skal vi jo.

Å fly er noe av det mest miljøfiendtlige vi kan gjøre, og det har blitt større bevissthet rundt dette. Folk føler et større personlig ansvar enn før. Av den grunn har lokale reisemål blitt kjempepopulære, og mange ønsker å reise med tog i sommerferien. For dem som skal reise med fly, gnager den dårlige samvittigheten i lillehjernen.

Men dessverre er det likevel slik at mange må reise med fly, enten fordi det ikke går tog, eller fordi man skal på jobb i et annet land. Da kan man kjøpe CO2-kvoter, som kan dempe litt på flyskammen – hvis du er en av dem som føler på den. Man bør bare passe på at man kjøper slike kvoter fra en troverdig aktør, da det finnes flere dårlige aktører på markedet. Noen selskaper tilbyr også slike kvoter «på kjøpet», og dette vil nok bli enda mer vanlig i tiden fremover.

Hva annet bør du tenke på?

Det er også mange andre miljøaspekter man skal tenke på, man bør for eksempel kjøpe kvalitetsklær som varer lenge. Det gjelder også klær til barna, som for eksempel på https://kidsbrandstore.no/, men du kan også kjøpe brukt om du foretrekker det. Brukte klær er veldig populært for tiden, og ikke fordi vintage er kult – men fordi det trendy å være miljøbevisst.

Kjøttproduksjonen i verden forurenser like mye som fly, så hvis du ønsker å være miljøbevisst bør du også kutte ned kjøttspising. Det beste er selvsagt om du velger å bli vegetarianer, men alle kutt monner – så begynn med det du klarer. Kanskje du blir mer vant til et helvegetarisk kosthold etter hvert? Det er helt normalt at slike livsstilsendringer tar tid.

Si ifra til politikerne

I tillegg bør du heie frem politikere som tar det grønne skiftet på alvor, for hvis menneskeheten skal nå målene i Paris-avtalen trengs det kollektive løft – og ikke kun privatpersoner som gjør sitt. Det er større sannsynlighet for at politikerne står på for miljøsaken hvis velgerne viser at dette er viktig for dem. Det er ikke lenger kun MDG som bryr seg om grønn politikk, det begynner å spre seg blant alle partier på Stortinget, foruten kanskje FRP.

Det er mange som er flinke til å ta grønne valg i hverdagen, og som føler på en sunn miljøskam for det de forurenser – likevel må vi passe på at skammen heller ikke tar fullstendig overhånd.