Miljøvennlig oppussing

Verden i dag står ovenfor mange utfordringer, ikke minst klimautfordringer. Det er mange måter å løse disse på, og de store løsningene diskuteres stadig vekk på toppmøter og klimakonferanser. Men visste du at de valgene vi alle tar i hverdagen, samlet sett kan utgjøre en stor forskjell?

Å ta miljøvennlige grep i de store og små valgene vi tar, utgjør en stor forskjell når alle er bevisste på å velge miljøsmart. Enten det er å kjøpe brukt, resirkulere mer, og å sykle til jobb i stedet for å kjøre. Det samme gjelder også de litt større valgene vi tar – som for eksempel oppussing av bolig. Oppussing kan nemlig gjøres både miljøvennlig og rimelig. Her skal vi gi deg noen tips.

Friske opp et rom?

Ser du etter en måte å friske opp et rom på, kan maling og tapet være en god løsning. Det er både kostnadseffektivt, krever lite utstyr, minimalt med erfaring, og tar ikke lang tid. Samtidig har du muligheten til å være miljøsmart i valg av materialer.

Skal du ha miljøvennlig tapet, er papirtapet tingen. Den er pustende, og tåler å vaskes lett over med fuktig klut. Papirtapet kommer i en rekke ulike farger og mønstre, og er enkelt å montere. Før var det vanlig med tapet som måtte limes på baksiden, før man hang det opp. I dag er jobben gjort enklere med såkalt «quick-up» teknologi. Da påfører man enkelt limet rett på veggen, og henger deretter tapetet på.

Papirtapet egner seg godt i oppholdsrom som soverom og stue. Men har du tenkt på at du kan ha tapet på kjøkken? Du finner et stort utvalg av tapet til soverom, bad, kjøkken og stue på denne nettsiden.

Et godt tips er å bruke tapet som binder sammen et rom i stil og fargevalg. Tapet kan skape et blikkfang i rommet, og da er det greit å ha malte vegger rundt som skaper en kontrast og en ro i rommet. Når du skal kjøpe maling kan du også velge miljøsmart. Vanlig maling inneholder ofte stoffer som er skadelig ikke bare for miljøet, men for helsen. Velger du riktig sparer du både deg selv og de rundt deg. For gode råd om hva du skal se etter for å finne miljøvennlig maling, kan du besøke naturvernforbundet.

Tips til materialvalg

For større prosjekter kan det være kostnadsfullt å se etter miljøvennlige materialer, men på sikt lønner det seg som regel å tenke bærekraftig. Det kan man gjøre ved å bruke miljøvennlige materialer, som for eksempel å bygge i tre.

Man kan også isolere bygg med trefiber, ull eller resirkulerte materialer, og kle bygninger og tak med gress og planter.

Uansett hvor stort eller lite prosjektet ditt er, vil vi oppfordre deg til å være kreativ i både fargevalg, stil, men ikke minst – miljøvennlig materialbruk!